Vrijheid in verbondenheid

Inspiratie

Polyamorie*, monogamie*, wanneer ben je echt vrij in de liefde?

Vrije relatie, polyamorie, monogamie.. er zijn vele vormen van liefde. Ik heb de laatste tijd veel gesprekken gevolgd en mee gepraat op social media. Het is een populair onderwerp in Clubhouse.

Nog voordat mijn en zijn affaires uitkwamen dacht ik wel eens aan hoe het zou zijn om een ‘vrije relatie’ te hebben. Een beetje rondfladderen… openlijk flirten en kijken waar het naartoe gaat zonder je schuldig te voelen.. 

Bindings- of verlatingsangst?

Achteraf gezien kwam die interesse vooral voort uit mijn schuldgevoel van het contact dat ik stiekem had en de behoefte aan aandacht om ‘iets’ in mij aan te vullen en om daarover eerlijk te kunnen zijn.

Het valt mij op dat de meeste gesprekken die ik hoor over polyamorie, vrije relaties en stiekem vreemdgaan vooral gaan over de vrijheid missen of de behoefte aan vrijheid. Of de angst voor afwijzing wanneer je moet delen dat je verlangt naar een ander.

Maar ben je werkelijk vrijer wanneer je samen afspreekt dat je altijd kan gaan toegeven aan je verleiding of verliefdheid?

Of zit dat gevoel van vrijheid in jezelf? 

Zoals Jan Geurtz zegt; ‘Laat elkaar vrij

Als je geluk niet afhangt van de ander, zijn jullie beide vrij om te gaan en staan waar je wilt Je doet dingen dan samen omdat je dat leuk vindt, niet omdat dat goed is voor je eigenwaarde of omdat het zo ‘hoort’. Je hoeft dan niet constant op de ander te wachten voordat je plezier en geluk kunt beleven, maar ervaart zelf al plezier en geluk. En dan is het extra leuk om tijd door te brengen met de ander.’ 

Wat is hierop uw antwoord?

Denk jij weleens aan het aangaan van een vrije relatie? Of een polyamoreuze relatie? Stel jezelf dan eens de volgende vragen:

  • Voel je je opgesloten in je huidige relatie? En is dat terecht?
  • Durf jij je verlangens te delen met je huidige liefde? Of ben je bang voor afwijzing?
  • Ben je bang (weer) teleurgesteld te worden in de liefde?

Verbinden vanuit heelheid

Jij bent de dirigent van jouw eigen leven. Verbinden vanuit heelheid is de meest krachtige veilige en vrije verbinding die er bestaat. En op die visie is ook Terug in je kracht na ontrouw gebaseerd. 

Je leert jezelf (opnieuw) kennen, je ziet jouw waarde en vanuit dat krachtige zijn verbind je niet vanuit de behoefte van aanvulling van iets dat je mist in jezelf, maar vanuit heelheid.

Wil jij ook (weer) vanuit heelheid verbinden in welke vorm van liefde dan ook? Kijk dan eens op mijn website

*Monogamie: het aangaan van een relatie met één partner

*Polyamorie:  een levenswijze waarin men openstaat voor het gelijktijdig hebben van meer dan één liefdesrelatie, waarbij ook ruimte is voor seksualiteit op de voorwaarde dat het gebeurt in openheid en eerlijkheid en met medeweten en instemming van alle betrokkenen.

Hi, ik ben Mandy

Na mijn eigen ervaring met ontrouw merkte ik dat yoga en meditatie ontzettend helend kunnen werken.

Door een heftige ervaring als ontrouw kan je volledig los komen te staan van je gevoelens. De emoties zijn te heftig. Door weer in contact te komen met je lijf kan je ruimte maken voor die emoties en dan kan het helen beginnen.

Volg mij